De osteopathie is inmiddels een bekende behandelmethode als het gaat om het verhelpen van klachten waar veel ouders met baby’s of oudere kinderen tegenaan lopen. Er is ook niet veel nodig voor een osteopaat om de klachten bij een pasgeborene weg te nemen. Vaak zijn 3 of 4 behandelingen al voldoende om significante verbeteringen te zien. Wij raden dan ook aan om altijd een check up te laten doen bij een pasgeborene. Hoe eerder de osteopaat erbij wordt betrokken, hoe groter de kans dat het kind geen last zal ondervinden van de ‘trauma’s’ die mogelijk zijn opgetreden door de bevalling. Zeker bij een zware, langdurige, of juist een zeer korte bevalling is dit aan te raden. Ook bij een keizersnee is het zinvol om zowel moeder als kind een check-up te laten doen voordat klachten later heftiger dan nodig naar boven komen.

Veel voorkomende klachten bij baby’s:

  • Reflux
  • Voorkeurshouding
  • Langdurig huilen
  • Darmkrampjes
  • Slikproblemen
  • Huiduitslag
  • Slaapproblemen
  • Overstrekken

 Veel voorkomende klachten bij kinderen:

  • Bedplassen
  • Concentratieproblemen
  • Obstipatie of andere buikklachten
  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag(exceem)
  • Oorontsteking of chronische verkoudheid
  • Omgangsproblemen (ADHD, ADD)
  • Hyperventilatie of andere ademhalingsproblemen
  • Astma

Darmkrampjes en refluxklachten

Darmkrampjes en refluxklachten hoeven zeker niet alleen met de voeding te maken te hebben. Uiteraard kan een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsbestandsdelen meespelen. Een andere mogelijke oorzaak van krampjes en/of  reflux is een overprikkeling van het maag-, darmstelsel als gevolg van een verstoring van het centraal zenuwstelsel.

Het centraal zenuwstelsel kan je onderverdelen in 2 delen; – Het orthosympatisch zenuwstelsel, deze zorgt voor activatie van het lichaam. Het parasympatisch zenuwstelsel, deze zorgt voor rust in het lichaam. Iedere structuur (bot, organen, spieren, etc.) in het lichaam ontvangt informatie/ prikkels van deze 2 systemen. Dit gebeurt continu, de hele dag door, ook wanneer je slaapt. Wanneer het ene systeem actiever is, dan is het andere systeem iets rustiger en vice versa. Dit noemen we dan een natuurlijk evenwicht. Het is dus belangrijk dat deze 2 systemen in harmonie zijn met elkaar.

Een overprikkeling van de darm kan te maken hebben met een verstoring in de balans van het zenuwstelsel als gevolg van blokkades in het lichaam. Een blokkade is een mobiliteitsverlies in een bepaald gebied binnen het lichaam. Dit mobiliteitsverlies zorgt ervoor dat het weefsel, waar de bewegingsbeperking plaatsvindt, minder goed kan functioneren. Deze blokkades kunnen zich overal in het lichaam voor doen. In het geval van reflux-, en darmklachtjes zijn een aantal belangrijke aandachtspunten, waar onder de mobiliteit van de schedelbasis en de verschillende schedelbotstukken. Een zeer belangrijke zenuw, de nervus vagus, dat in verband staat met de spanning in het maag-darmsysteem, ontspringt vanuit de schedelbasis en hoog in de nek. De omgeving waar vanuit deze zenuw ontspringt heeft tijdens de bevalling langdurig of onder te hoge perskrachten gestaan. Met als gevolg dat na de bevalling er hier mobiliteitsproblemen ontstaan. Deze mobiliteitsproblemen hebben invloed op de werking van de zenuw die daar loopt en dus ook op de functie van het maag,-darmstelsel.

Osteopaat Franklin corrigeert de beweeglijkheid van de schedelbasis en de schedelbotstukken en normaliseert de balans/ het evenwicht in het zenuwstelsel. Daarnaast controleert en eventueel behandelt Osteopaat Franklin de posities en beweeglijkheid van de verschillende organen en het middenrif. Het middenrif is een belangrijke onderdeel bij refluxklachten omdat de slokdarm ter hoogte van het middenrif overgaat in de maag. Een goede spanning op dit middenrif is belangrijk voor het goed kunnen functioneren van de maagkringspier( begin/ opening van de maag).

Heeft u baby refluxklachten of darmkrampjes dan is het zeker zinvol om een afspraak te maken bij Osteopaat Franklin. Met 2 à 3 behandeling heeft ook u weer een blije baby!

Voorkeurshouding of een schedelassymetrie

Als gevolg van een over-, onderprikkeling van zenuwen die vanuit de schedelbasis en hoog in het nekje het lichaam in gaan, ontstaat er reflexmatig een A- Tonisch Nek Reflex op(ATNR). Dit is een reflex waarbij het hoofdje naar bijvoorbeeld rechts kijkt en rechter arm strekt en linker arm buigt. Onder normale omstandigheden mag een dergelijk reflex aan beide zijden aanwezig zijn. Op het moment dat dit eenzijdig voorkomt, dan kunt u zich voorstellen dat een kind dan op basis van dat reflex naar 1 kant blijft kijken in bovengenoemde houding. Dit noemen we dan een voorkeurshouding.  Deze voorkeurshouding of ligging kan, wanneer je er niet op tijd bij bent voor zorgen dat een vervorming van het hoofdje plaatsvindt. Wanneer de vervorming van een schedel dusdanig groot is dan is men eventueel aangewezen tot het dragen van een helmpje. Osteopathie kan bijdragen dmv vroegtijdige behandelingen om het dragen van een helmpje te voorkomen.

Dan is er de voorkeursligging wat niet ontstaat vanuit een reflexmatige houding, deze is sterk gerelateerd is aan het bevallings-’trauma’. Een oorzaak voor deze problematiek kan onder andere liggen in een vroegtijdige indaling van het hoofdje tijdens de zwangerschap waardoor het hoofdje in de positie van indaling mee vervormt tijdens de verder vorderende zwangerschap. Bijzondere omstandigheden tijdens de bevalling zoals bijvoorbeeld aangezichtsligging, dwarspositie, of hulp bij uitdrijvingsfase zoals de vacuüm- of tangverlossing kunnen het ook veroorzaken.

Ook de duur van de persweeën zijn belangrijk ten aanzien van de compressie(druk) op het hoofdje, zowel de extreem snelle – als langdurige compressiefase hebben hun invloed op de beweeglijkheid van de verschillende botstukken van het hoofd. Normaal gesproken heeft het hoofd van de baby de eigenschap zich te vervormen als aangepast op de druk die tijdens een normale bevalling optreedt. De gevolgen van deze vervorming normaliseren zich vrij snel na de bevalling.

Echter de stressvolle situaties zoals boven beschreven kunnen tot een mobiliteitsverlies ter hoogte van de verschillende schedelbotten leiden. Dit kan tot uiting komen in fysieke ongemakken of het asymmetrisch ontwikkelen van het hoofdje waardoor we over voorkeurshoudingen gaan spreken. Osteopaat Franklin zal de behandeling richten op het herstel van de beweeglijkheid van de verschillende schedelbotstukken en de beweeglijkheid van de wervelkolom (welke zich aan zal passen op de veranderde positie van het hoofdje). Tevens is het van belang om de beweeglijkheid van het zenuwstelsel te evalueren en de spanning op de hersenvliezen en deze zo nodig te normaliseren. Vanzelfsprekend is het om de totaliteit van het lichaampje te onderzoeken en te behandelen, daar waar er blokkades in het lichaam aanwezig zijn.

Heeft u een baby met een voorkeurshouding of een schedel-assymetrie, maak dan snel een afspraak. Met 3 a 4 behandelingen heeft ook u weer een blije baby!